FAQ

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Mikäli et löydä kysymystäsi täältä, ota yhteyttä meihin ja vastaamme kysymykseesi mahdollisimman pian:

1. Olen lakimiehen tarpeessa ja olen saanut rikosuhripäivystyksestä, vastaanottokeskuksesta tai poliisilta listan lakiasiaintoimistoista, jotka voivat avustaa minua kohtaamissani ongelmissa. Voiko Lex Gaudius avustaa minua, vaikkei olekaan kyseisellä listalla?

Kyllä voi. Asiakkaan on mahdollista valita Lex Gaudius lakiasiaintoimistokseen listan ulkopuolelta, ja hän saa Lex Gaudiukselta tarvitsemansa lakiasiainpalvelut täysin samalla tavoin kuin listalla olevilta lakiasiaintoimistoiltakin.

2. Olen saanut viranomaiselta kielteisen oleskelulupapäätöksen. Miten valitusprosessi etenee sen jälkeen, kun olen ottanut yhteyttä Lex Gaudiukseen? Miten pitkään valitusprosessissa yleensä kestää?

Kun asiakas on ottanut meihin yhteyttä, sovimme aluksi hänen kanssaan tapaamisen hänen tilanteensa kartoittamista varten. On tärkeää, että asiakas ottaisi jo tähän tapaamiseensa mukaan viranomaiselta saamansa päätöksen ja siihen liittyvät asiakirjat. Tapaamisessa käymme läpi syyt kielteiselle päätökselle ja käymme asiakkaan tilanteen kokonaisuudessaan läpi. Tapaamisen jälkeen aloitamme valituksen laatimisen ja pyydämme asiakkaalta asiassa lisäselvitystä, jos tämä on tarpeen. Lähetettyämme valituksen hallinto-oikeudelle tuomioistuin pyytää päätöksen antaneelta viranomaiselta lausunnon valituksessa mainittuihin seikkoihin. Sen jälkeen meille annetaan mahdollisuus antaa vastineemme viranomaisen antamaan lausuntoon. Hallinto-oikeuden käsittelyajat riippuvat käsiteltävästä asiasta. Pitkässä käsittelyajassa on kuitenkin se etu, että sen aikana ehdimme toimittaa tuomioistuimelle tarvittaessa vielä lisäselvitystä, jos sellaista on asiakkaan asiassa ilmennyt.

3. Miten minun tulisi toimia, jotta pääsisin Lex Gaudiuksen lakimiesten vastaanotolle?

Asiakkaan kannattaa varata tapaamisaika lakimiehen kanssa jo etukäteen, sillä lakimiehet ovat kiireisiä eivätkä välttämättä ole aina toimistolla tavattavissa. Tapaamisajan varaaminen onnistuu tällä hetkellä parhaiten soittamalla numeroon 044 570 0140. Käytössämme on myös verkkoajanvaraus, johon pääsee tästä linkistä. Mikäli lähetät meille viestin, otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Lakimiehemme ovat arkisin paikalla kello 10.00–17.00, ja tapaamiset lakimiesten kanssa tulisi sopia tälle aikavälille, mutta erityistapauksissa voidaan sopia muu aika. Niissä tapauksissa, joissa lakimiehellemme tulee jotakin kysyttävää tai ilmoitettavaa, he ovat teihin henkilökohtaisesti yhteydessä.

4. Mitä Lex Gaudiuksen lakimiehen palvelut maksavat?

Tuntiveloitus on toimeksiannon laajuudesta ja luonteesta riippuen noin 150–250 euroa. Hinnat sisältävät 24 % arvonlisäveron. Selvitämme myös mahdollisuutenne maksuttomaan oikeusapuun taikka osittaiseen tai täyteen korvaukseen vakuutuksesta. Kotivakuutukseen sisältyy usein oikeusturvavakuutus, joka kattaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja riita-asioissa sekä vakuutusehdoista riippuen mahdollisesti myös rikosasioissa.

5. Milloin arabian kielen tulkki on paikalla Lex Gaudiuksen toimistossa?

Arabian kielen tulkki on paikalla toimistollamme maanantaista torstaihin kello 14–17. Tietyissä tilanteissa tulkin on mahdollista tulla paikalle myös muina aikoina, mutta tästä tulee sopia aina erikseen.

6. Minkälaisissa oikeudellisissa asioissa voin ottaa yhteyttä Lex Gaudiukseen?

Voitte olla yhteydessä kaikissa asioissa, joissa tarvitsette apua. Olemme erikoistuneita muun muassa EU-oikeuteen ja kansainväliseen oikeuteen, riita- ja rikosasioihin, työoikeuteen, kansainväliseen kauppaan, perhe- ja perintöoikeuteen sekä sopimus- ja yhtiöoikeuteen. Osaamisemme on erityisen laaja-alaista myös ulkomaalaisasioissa.

7. Olen saanut kielteisen oleskelulupapäätöksen. Miten minun tulisi toimia?

Asiakkaan olisi hyvä ottaa yhteyttä lakimieheen mahdollisimman pian saatuaan tiedoksi kielteisen päätöksen viranomaiselta. Tämä johtuu siitä, että valitusaika päätöksestä alkaa kulua siitä hetkestä, kun asiakas saa kielteisestä päätöksestä tiedon. Yleensä valitusaikaa on 30 päivää, mutta aika vaihtelee asiasta riippuen. Kansainvälistä suojelua koskevissa asioissa valitusaika vaihtelee 7–21 päivän välillä. Lakimiestemme työtä asiakkaan hyväksi edesauttaa se, jos lakimiehillä on työskentelyään varten käytettävissään mahdollisimman pitkä valitusaika.

8. Hoidatteko myös muita asioita, kuin palvelukuvauksissanne on määritelty?

Kyllä hoidamme, mutta meidän täytyy ensiksi tietää, mitä kyseisessä tapauksessa on tapahtunut. Sen jälkeen voimme päättää, voimmeko auttaa kyseisen tapauksen ratkaisemisessa.

9. Voinko saada seuraavalla kerralla palvelua samalta lakimieheltä?

Kyllä, lähtökohtaisesti sama lakimies avustaa myös jatkotoimenpiteissä tai täydennysasioissa.

11. Minulla on oikeusturvavakuutus. Kuinka toimin vakuutusyhtiöni kanssa, jotta saan vakuutukseni hyödynnettyä?

Toimistomme lakimies tai avustava sihteeri auttaa teitä tarkistamaan, kattaako vakuutuksenne oikeudenkäyntikuluja, ja mitä kuluja se tarkalleen kattaa.